Inventointityö alkoi

Moikka blogikävijä!

Täällä Sysmä Seuran uudessa blogissa on äänessä Saara, kotiseutumuseon kesätyöntekijä. Olen täällä museolla ainakin kesäkuun, inventoimassa museon esineistöä.

Olen koulutukseltani filosofian maisteri, pääaineenani kirjallisuus. Sivuaineopinnot olen suorittanut useasta kulttuurintutkimuksellisesta aineesta (museologia, etnologia ja folkloristiikka) joiden lisäksi perehtynyt saman verran myös suomen kieleen ja puheviestintään. Tämän lisäksi olen tehnyt myös opettajan pedagogiset aineopinnot, mutta se taitaakin olla ainoa juttu, joka ei suoranaisesti liity museotyöhön. Täällä museomakasiinissa, lukuisten vanhojen esineiden ympäröimänä tuntuu että minä olen oppipoikana.

Mutta nyt ovat onnelliset sattumukset tuoneet minut tänne Sysmään, saavuin maanantaina 6.6. bussikyydillä. Säätiedotukset lupasivat hellettä koko viikolle, ja nyt kirjoittelen tätä postausta työpäivän päätteeksi kotiseutumuseon portailla. Aurinko on päivän aikana lämmittänyt kiviaskelmat, ja kesäinen tuuli puhaltaa. Kyllä kelpaa!

Sysmän kotiseutumuseo on inventoitu viimeksi 1993. Sen jälkeen kokoelmiin on tullut jonkun verran uutta tavaraa, jota ei ole luetteloitu. Minun työni on etsiä luetteloimattomat esineet ja merkitä pääkirjaan luetteloitujen esineiden sijainti. Sen lisäksi pidän tätä blogia, jotta sekä kesä- että vakisysmäläiset voivat seurata, kuinka homma etenee.

Tänään aloitin museon vanhimmista esineistä, ihan sen kunniaksi, että Sysmän historia ulottuu kivikaudelle asti. Seuraavassa kuvassa sievä kiviveitsi, josta lukee pääkirjassa seuraavat tiedot: pituus 13 cm, leveys 3 cm. kimaltavasta kivestä, pitkulainen, litteä veitsi.

Kukahan sillä on aikanaan työstänyt ja mitä? Löytöpaikastakaan ei ole tämän esineen kohdalla tietoa. Museon vanhimmilla artefakteilla on tapana olla mystisiä, se niille suotakoon. Kuulin eilen, että Sysmään on suunnitteilla järjestää arkeologinen työleiri. Jos suunnitelma toteutuu, luvassa on ehkä lisää tietoa esihistoriallisen Sysmän alueen elämänmenosta!

Toinen tämän päivän suosikkejani oli tämä esine:

Se on koottu tällaisista:

Arvaatko, mihin tätä vetkutinta on käytetty? Oikein arvanneelle luvassa mainetta ja kunniaa tässä blogissa!

 

2 thoughts on “Inventointityö alkoi

 1. Kirsi-Marja Koponen

  Ikaalinen 05.04.2013

  Hei,

  Löysin tämän sivun ”nukketalo”-haulla.
  Vanhoja kivkautisia esineitä on varmaankin jo ympäri Suomea löydetty.
  – En kyllä osaa sanoa mikä on tuo kysymäsi esine. Minusta se näyttää kahvipannun aluselta – jota se ei kyllä varmaankaan ole.
  Olisi kiva päästä katsomaan Museoonne Nukketaloa.

  Tv:Kirsi-Marja

Vastaa