Kidekone?

Jännittävintä museotyössä on juuri tämä. Kokoelmasta löytyy esine, jonka salaisuus paljastuu. Tämä laite on luetteloitu numerolle 2795. Pääkirjan luettelointinumerot päättyvät 2634:ään. (Jep, tämä on siis Sysmän kotiseutumuseon kokoelman esinemäärä). Esineen päällä on lappu, jossa lukee: ”Kidekone, käytetty radiona.” Mutta laitteen ulkonäöstä voi päätellä, että jotenkin se liittyy kuvaamiseen ja filmiin.

Tänään iltapäivällä museoon tulee vierailemaan Sysmäläisen elokuvannäyttöperinteen tuntija Pentti Pesari, jolta löytynee lisätietoa.

… Ja tietoa löytyi!

Kyseessä on käsinveivattava filmiprojektori, jonka valolähteenä on hiililamppu. Ote Pentti Pesarin kirjoittamasta  tiedotteesta:

”Sysmäläisten iloksi tuotiin ensimmäiset filmiesitykset 1920-luvun alkupuolella. Aluksi täällä poikkesi keirtäviä elokuvan esittäjiä. Elokuvaprojektori tuotiin autolla ikkunan ulkopuolelle ja liikkuvia kuvia hämmästeltiin Kuuselan (ent. Jansson) kahvilassa, nykyisin Pentti Mäen alueella. Sännollisempiin esityksiin siirryttiin kuitenkin jo 1920-luvulla, kun Väinö Lavén sai luvan ryhtyä näyttämään filmejä Sysmän Yhteiskoulun juhlasalissa. Filmiprojektorina oli mykkäfilmien ranskalainen Pathë, jossa filmiä piti ajaa veivaamalla – tylsät kohdta sai tietenkin veivatuksi nopeasti ohitse. Yleiöä kävi runsaasti ja lapset etsivät itselleen innokkaasti työtehtäviä voidakseen ansaita rhaa elävien kuvien piljetteihin.”

Vastaa