Pohdintoja digitoinnista

Ensi viikon alussa lähden käymään Lahdessa, jossa perehdyn sähköiseen web-musketti -luettelointijärjestelmään. Tämään jälkeen digitoingiurakka pääsee käyntiin.

Digitointi tarkoittaa sitä, että kaikki museoesineen tiedot tallennetaan sähköiseen järjestelmään. Jokainen esine valokuvataan, mitataan ja sen kontekstitiedot kirjoitetaan muistiin. Myös vanhoja äänitallenteita; kasetteja ja cd-levyjä digitoidaan, eli muutetaan digitaaliseen muotoon.

Digitointi on tärkeää, mutta samalla se on hieman monimutkainen (jossa löyä aasisnsilta tekstin kuvitukseen!) aihe. Tämä sen vuoksi, että säilytysformaatit vanhenevat nopeasti, ja vanhoja tiedostomuotoja on päivitettävä uudemmiksi. Lukuisien tiedostojen päivittäminen taas vaatii työtunteja ja -voimaa, josta useilla museoilla on pula.

Museon päätehtävä on kuitenkin säilyttäminen. Digitointi on tällä hetkellä paras keino säilyttää esineen tiedot niin, että niihin on nopea palata. Ehkä, toivottavasti, jos kaikki pidämme peukaloita pystyssä, tulevaisuudessa joku keksii laitteen, joka muuttaa tiedostomuotoja automaattisesti uudempaan muotoon.

Vastaa