Kotiseutumuseo

Perustietoa: Sysmän kotiseutumuseo sijaitsee vuonna 1855 rakennetussa pitäjän makasiinissa, joka on perimätiedon mukaan rakennettu uhrikalliolle. Katolisena aikana siellä vietettiin Uotinpäiviä kirjon suojeluspyhimuksen Pyhän Olavin messun jälkeen heinäkuun 29. päivänä.

 

Kokoelma: Museon kokoelmiin kuuluu esineitä esihistorialliselta ajalta asti. Valtaosa museon esineistä edustaa 1800-luvun jälkipuolen ja viime vuosisadan alun kansankulttuuria, mutta museossa voi tutustua myös kirkolliseen ja kartanokulttuuriin liittyvään esineistöön. Lasivitriineissä on esillä erilaisia lasi- ja posliiniesineitä, mm. Sysmän kahvikuppi ja Viiruniemen lasitehtaan pullo.

 

Aukiolo ja hinnat: Kesäisin museo on auki heinäkuisina sunnuntaina klo 11-15 välillä. Museoon pääsee kuitenkin myös muina ajankohtina, sopimalla näytöstä etukäteen Kalevi Perttulan kanssa. Näytöstä ei lisämaksua. Soita: 040 5878736.

Sisäänpääsymaksu: 2€/hlö, käteinen.

 

Sijainti: Makasiininmäentie 4, 40700 Sysmä. Museo sijaitsee Suopellontien varressa, Pyhän Olavin kirkkoa vastapäätä. Keskustasta museolle on n. kahden kilometrin matka. Kotiseutumuseo google maps

Pysäköinti: Lähin parkkipaikka löytyy Pyhän Olavin kirkon edestä.

Saavutettavuus: Museoon noustaan kiviportaita, joten kohteeseen ei pääse rullatuolilla. Museorakennus on vanha viljamakasiini, siinä ei ole hissiä tai wc:tä.

 

Käyttökokoelma: Tiesitkö, että kotiseutumuseon näyttelyssä on myös esineitä, joihin saa koskea. Ne kuuluvat museon käyttökokoelmaan. Käyttöesineeseen on kiinnitetty merkki, josta se on helppo tunnistaa.

Käyttöesineen voi ottaa käteen, pyöritellä, tunnustella ja vaikka haistella! Käyttökokoelman esineet ovat arvokkaita, myös niitä on kohdeltava varovasti. Käyttökokoelman on kuitenkin valittu sellaisia esineitä, joita museon kokoelmassa on runsaasti, joten muutama voidaan antaa kävijöiden käsiteltäviksi. Näin voit kokea museon käyttäen useampaa aistiasi!

 Miksi muihin esineisiin ei saa koskea? Aivan puhtaistakin käsistä irtoaa esineen pintaan rasvaa, joka kerää pölyä ja likaa. Pöly ja lika kuluttavat vähitellen esineen pintaa. Myös esineen liitokset kuluvat aina kun esinettä liikutetaan paikasta toiseen. Tästä syystä useimpiin esineisiin ei saa koskea.

 

Ja tiesitkö tätä: Sysmän kotiseutumuseon piha-alueella on myös muuta nähtävää, kuten vuonna 2010 rakennettu, ajanmukaisin ”huonekaluin” sisustettu muinaistalo!

 

 

Tervetuloa museoon!