Viikinkiaika

Tämä viitta ohjaa museoon! Nimi ”Voipala” on taottu kylttiin siksi, että aivan museon tuntumassa sijaitsee yksi Sysmän yhdeksästä rautakautisesta kalmistosta, Voipalan polttokalmisto.

Kalmisto ja kuppikivet löydät Antialanlahden länsirannalta, Hovilantien itäreunasta, 60 metrin päästä Haaralan talosta. Paikka on loivasti itäkaakkoon viettävää moreenirinnettä, joka on raivattu pelloksi. Peltolohkon lounais- ja koillisnurkissa on suuret kivikasat.

Paikalta on 1910-luvulla löydetty miekka, pyöreä kupurasolki, kaksi rannerengasta, helmiä ja luita. Löytöjen ja maaston perusteella pellon kohdalla on ollut viikinkiaikainen polttokalmisto. Pellossa on ollut myös kolme kuppikiveä, joista yksi kivikasasta löydetty pieni kivi (9 kuppia) on siirretty Sysmän museoon, toinen lohkare (2 kuppia) on haudattu maahan pellon keskelle ja kolmas kivi (1 kuppi) on jäljellä kivikasassa pellon lounaisnurkassa.

Päivärinnan löydöistä lisää täältä, Sysmän varhaisesta historiasta lisää täältä.

 

Vastaa