Mikä on pääkirja?

Inventoinnin tärkein työväline on pääkirja. ”Kirja” tarkoittaa tässä tapauksessa paperinivaskaa, johon on kirjatu esineiden tiedot. Tärkeitä työvälineitä ovat myös muistiinpanovihko, johon muistellaan, mitä nurkkaa minäkin päivänä on laitettu ruotuun.

Loppuviikko on täyttynyt lappuliisan hommista. Erikoistapaukset laputetaan, että niihin olisi helpompi palata myöhemmin. Tärkein ”erikoisluokka” ovat sellaiset esineet, joista ei löydy numeroa. Niihin ripustan punaisen lapun. Harmaan lapun saavat ne esineet, jotka ovat jo parhaat päivänsä nähneet. Ruskea lappu merkitsee, että kyseinen (puu)esine on jonkun asuinpaikka. Useimmiten tupajumin. Vihreä lappu merkitsee, että esineen luettelointitiedot ovat jossain muualta, kuin vuoden -93 pääkirjassa. Sitten on vielä keltainen kategoria, eli ”muu ongelma”. Se tarkoittaa sitä, että esineen tiedot ovat jollain muulla tapaa vaillinaiset. Se muu tapa kirjataan muistiin keltaiseen lappuun.

Vastaa