Lempiesine

Kun museon inventoinnista tehtiin juttua lähilehteen, niin toimittaja kysyi minulta ”Mikä on lempiesineesi tässä museossa? Onko täällä joku erikoisuus, jonka haluaisit esitellä?” En vielä silloin osannut vastata, mutta nyt tiedän! Se on tässä:

Kyseessä on Sysmän ensimmäinen puhelin. Siitä kerrotaan: ”Tämä sarvi on Sysmän ensimmäinen ”puhelin”, jonka 10.3.1870 syntynyt opettaja Matti N. Hyöky v. 1884 rakensi Ruokosilla Kaakon torpan tuvan ja saunan välille. Sarveen oli asennettu sianrakko, jolloin se toimi mikrofonina, saunassa toinen kuulokkeena ja hyvin oli tämä ”puhelin” toiminut. Tämä sarvi unohtui vuosikymmeniksi uuninrakoon, josta se v. 1965 Kaakon torppaa purettaessa löytyi ja mylläri Heino Koskinen toi sen op. Hyökylle, jolle tämä nuoruusajan veistiväline aiheutti herkän jälleennäkemisen ilon vuosi ennen elämän päättymistä. Rva Sylvi Hyöky lahjoitti tämän museoon v. 1971. Tulkaahan kaikki museolle näkemään ilmielävänä tämä Sysmäläisen puhelinhistorian varhaisvaihe!

Vastaa